Country Park paths set for summer upgrade

Daventry Country Park paths avatar (8).jpg

Daventry Country Park’s pathways will undergo huge improvements this summer as a resurfacing programme gets underway. 

Contractors working on behalf of Daventry District Council will restore sections of damaged footpath totalling around 2km in length in a project which is expected to last around 12 weeks.

They will be resurfaced with Breedon gravel, a natural looking material suitable for wheelchairs, walking frames and mobility scooters, and which is used at a range of popular visitor attractions including Woburn Abbey and Althorp House.

Sections of path will unfortunately have to be closed off to allow work to take place, meaning visitors will be unable to complete a full circuit of the park’s circular reservoir walk for the duration of the programme.

Work will begin on the western side of the park this coming Monday (27 July), when the footpath will be closed from the end of the Marsh Walkway down to the southern entrance near the iCon building. This phase of work is expected to take around five to six weeks to complete.

Signs advising visitors of closures will be put up around the park and displayed outside the Reservoir Café. People will also be able to keep up with the programme and find out which section of path is currently closed by visiting our Country Park improvements page.  

The work is being carried out as part of a wider £850,000 improvement project at Daventry Country Park. A new adventure playground opened in spring 2019, while improvements to the marsh walkway and bridges on the western side of the park were completed earlier this year.

A new-look café with an indoor seating area is set to open this summer, as are the park’s new toilet facilities. There are also plans to replace the pier near the café and install a new jetty on the other side of Lovell’s Bay, to help facilitate watersports.

Councillor Alan Hills, Daventry District Council’s Community, Culture and Leisure Portfolio Holder, said: “We have always strived to keep the park as natural as possible, but we know this can make it tricky for some people to navigate – particularly in the winter months when paths can be slippy. 

“The new gravel will offer the best of both worlds - giving the paths a natural look while improving the surface for all our visitors to use.

“We had hoped to make these improvements earlier in the year, but our plans were delayed by Covid-19. While we recognise that carrying out this work in the summer months may cause additional disruption to visitors, we hope everyone will agree it will be worth it for the enormous benefits the new surface will offer to all future users of our wonderful Country Park.”